Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
LöpningTips

Test av trailskor

Tillsammans med 4 tjejer har vi testat 5 olika trailskor. Jag har haft skorna i en längre tid och sprungit minst längre tre skogspass med varje sko. För att inte testet skulle ändlä om mina egna åsikter valde jag att bjuda in 4 tjejer med samma skostorlek som jag. Dessa kriterier testade vi, bekvämlighet (inga skavande sömmar, hårda hälkappor mm), dämpning, stabilitet, utseende, fäste(utför/uppför), andningsförmåga och smarta funktioner.

Som tur var hade det regnat rätt kraftigt innan testtillfället så vi fick testa fästet ordentligt. Vi sprang på klippor, smala stiga och även obanat.

Från vänster: ASICS Gel Fuji Attack 5, The North Face Ultra Vertical, Salomon Wings Pro 2, Merrell Agility Flex W, The North Face Endurus TR

The North Face Endures TR
vikt 270 g
6 mm drop

Är en hög och skön sko med sömlös ovandel. Fästet uppför var helt ok, men inte lika bra utför. Vi upplevde att foten åkte fram i skon under löpningen och att andningsförmågan hade mer att önska. Som man ser på bilden nedanför nöttes tyget på ovan/insidan fort, vilket troligtvis berodde på att de var höga och fotknölen tog i. Vi tyckte att de såg annorlunda ut och var “fulsnygga” lite retro Air Max-stil. De kändes mjuka och fungerade utmärkt att springa med på andra underlag. Dämpningen var inte den bästa då skon kändes platt. Smart reflexdetalj på ovansidan och “handtag/ögla” där bak för att få på skon lättare. De är något små i storleken.
Merrell Agility Flex W
Vikt 261 g
6 mm drop

På min breda fot sitter skon mycket bra, men några av de andra testarna tyckte inte om det stora utrymmet framtill i skon. Däremot satt den bra över mellanfot och häl. Bra fäste både utför och uppför och utmärkt andningsförmåga. Merrell är stabil men inte alls “pjäxig” utan snarare lätt på foten. Plösen framtill och hälkappan är mjuka och känns knappt mot foten. Smart reflexdetalj. En sko man kan springa på asfalt med.
North Face Ultra Vertical
vikt 253 g
6 mm drop

Den här skon känns liten i storleken, men för den som hade lite mindre fötter var det är en favoritsko. Mjuk, lätt och passande för fler underlag än skogsstig och klippor. Dessutom snygg, bra andningsförmåga och stabil utan att kännas stel. Fästet var bra både upp- och utför tack vare att hullingarna är riktade åt olika håll, se bild nedanför. ASICS Gel Fuji Attack 5
Vikt 271 g
8 mm drop

Den här skon är liten i storleken så i stältet för strl 36 som vi hade i övriga skor bad jag om att få testa ett par 37.or. Vi upplevde ändå att den här skon kändes mindre än både Merrell och Salomon. Det är en ganska smal sko med bra andningsförmåga. Skon sitter bra på foten och har utmärkt fäste både utför och nedför, det förstår man även när man tittar på bilderna nedanför från undersidan av skon. Den är mjuk och följsam och har en liten ficka i plösen att gömma skosnörena så att de inte fastnar i en rot eller liknande. Skosnörena har bra “fäste” dvs håller ihop och går inte upp så lätt under löppasset. Vi tyckte skon var snygg. Salomon Wings Pro 2
Vikt 280 g
10 mm drop

Jag har sprungit en hel del trail med olika Salomonskor och upplevt dem som hårda, stela och inte passande till mina breda fötter. Wings Pro 2 känns lättare och mjukare än andra Salomon modeller, ex Speedtrack
Skon skiljer sig mest från de andra modellerna vi testade då den är hårdast men även har allra bäst fäste. Den är också stabilast och skyddar från vassa stenar som man kan springa över på ett trailpass.
Den har en smart knytning, Quick lace, den gillades av en del av oss medan andra uppfattade den bökig och att man inte kunde knyta den ordentligt då det var svårt att dra åt. Sammanfattningsvis gillade vi Salomon Wings Pro 2 (bäst fäste och stabilitet) och The North Face Ultra Vertikal (skönast och mest allround). ASICS Gel Fuji Attack 5 (bra fäste, andningsförmåga) kom strax därefter men tänk på att de är smala och små i storlekarna. Även Merrell Agility Flex W (mjuk och lätt) är en utmärkt sko men var dock uppmärksam på att de passar bäst för en bredare fot, annars kanske du behöver välja en mindre storlek. North Face Endurus TR är ingen dålig sko även om den inte var populärast i testet. Den ser cool ut, är mjuk och passar även bra att springa på asfalt.

På prisjakt är Salomon Wings Pro 2 och The North Face Ultra Vertikal något dyrare än övriga. ASICS Gel Fuji Attack 5 och The North Face Endurus TR är billigast.

Inom kort kommer testet att fyllas på med ytterligare test av trailskor.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons