BLOGGMENY
KostLöpning

Uppladdning inför marathon

En gång är ingen gång, två gånger är en vana, hur är det med tre och fyra gånger? När blir man en rutinerad marathonlöpare? Att springa ett marathon är svårt, och då menar jag inte enbart all träning som ligger bakom utan även alla förberedelser som inte har med träning att göra dagarna innan och under loppet. Det är mycket som kan ske under loppet som man inte kan styra över. När och ur mycket ska jag dricka? Äta och vad ska jag äta? Flytande eller fast energi? Vad funkar för min mage? Och funkar det just idag?

Men med erfarenhet minskar risken för att energin ska ta slut och att magen ska fungera. Förra hösten testade jag att överdriva kolhydratintaget och kände mig ganska tung på startlinjen. Men jämfört med marathonet jag sprang året innan, då jag inte ätit lika mycket kände jag stor skillnad i energi då jag gick in i väggen.

Den här gången ska jag hitta ett mellanting och det innebär att jag ca 4-5 dagar innan loppet ändrar mitt kvällsmål som i vanliga fall består av mest protein till att även innehålla kolhydrater. Jag lägger även till fler kolhydrater, typ en extra mjuk smörgås till ett av huvudmåltiderna. Jag har även börjat dricka kolhydrater så det mättar mindre än tuggbara sådana. De drickbara kolhydraterna består främst av juice med goda mag- tarmbakterier. Just nu är jag lite nojig över att bli sjuk så jag ser till att maten innehåller mycket antioxidanter (grönsaker, frukt och bär) och goda bakterier (då immunförsvaret påverkas av en bra mag- och tarmflora). Jag har börjat minska på fibermängden vilket är svårt då jag älskar baljväxter och rotfrukter men dessa mättar mycket och ger mag- och tarmkanalen en extra skjuts vilket jag inte behöver i loppsammanhang, framförallt inte i samband med nervositet och adrenalin.

Eftersom jag lätt får kramp i magen ökar jag på saltmängden något dagen innan, det är inte helt säkerställt att det påverkar men jag tror på det och det är gott nog.

Några dagar innan påbörjar jag min nitratuppladdning (ruccola, spenat och rödbetor) forskning visar att det framförallt är otränade som ökar sin prestation av stora mängder men åter igen, det som jag tror på funkar och hur som helst finns det andra positiva hälsoanledningar till att äta dessa livsmedel. Jag gör juice själv så “slipper” jag fibrerna från rödbetorna.

Dagen innan loppet ökar jag på kolhydraterna ytterligare och äter en efterrätt, smågodis. Men jag överdriver inte för stor sockermängd kan göra att jag känner mig “bakis” dagen efter. På loppdagen äter jag två frukostar om loppet är mitt på dagen. Är loppet på eftermiddagen eller kvällen brukar lunchen bestå av ris och vit fisk. Kokta grönsaker eller “vatten” sallad.

Precis innan loppet tar jag en koffeintablett för en prestationshöjning, det finns mycket forskning på att det är gynnsamt.

På ett marathon börjar jag äta i början (redan under uppvärmningen), jag kan tugga och gillar bars med främst kolhydrater och lite protein. Jag undviker fett så det ligger kvar längre i magsäcken.

Annons

Lämna en kommentar