Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Immunförsvar och tarmflora

För ett par dagar sedan fick jag hem Valios nya yoghurtar med bakteriekulturen Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®). Jag är intresserad av hur vår kost påverkar bl a vårt immunförsvar och brukar tänka aktivt på att ett par gånger i veckan tillföra mjölksyrebakterier. Eftersom tarmen är kroppens största organ med en yta lika stor som en tennisplan är det inte konstigt att den är viktig för många funktioner i kroppen, inte minst immunförsvaret. Omkring 80% av kroppens samlade immunförsvar finns i mag-tarmkanalen.

De senaste två vintrarna har jag ätit mycket antibiotika för halsböld och jag har tänkt mycket på att återställa tarmfloran efter kurerna. Det kan ta flera månader för tarmfloran att återgå till hur den var innan en kur så det gäller att hjälpa den lite på traven genom bakteririk kost eller tillskott. Det är lätt att det blir en ond cirkel efter sjukdom med antibiotika och att man genom en försämrad tarmflora lätt blir sjuk igen. Men även i normalfall, när jag inte är sjuk, försöker jag att tänka på att få i mig mjölksyrebakterier genom bl a yoghurt och fil.

Genom bra bakteriemat (mjölksyrade grönsaker, syrad mjölk eller surdegsbröd) främjar vi tillväxten av ofarliga bakterier som i sin tur skyddar oss mot de farliga bakterier som finns i kroppen. Det enklaste sättet tycker jag är yoghurt/fil med bakterikulturer, t ex Valio Gefilus® Yoghurt Naturell som innehåller den unika bakteriekulturen Lactobacillus rhamnosus GG (LGG®). Det unika med den är att den stannar länge i magen. Jag har tidigare valt att inte köpa fruktyoghurtar (pga sockeralten) men till min stora glädje har Valio två fruktvarianter som fått sin sötma från frukt och bär och inte strösocker.

Ett annonssamarbete med Valio, jag har dock inte fått betalt för att skriva inlägget bara produktcheckar för att testa. 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons