Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Löpning

Hur blir jag snabbare på korta distanser?

Igår sprang jag mitt första 3000 meters lopp. 7,5 varv på bana låter inte så farligt men inte heller speciellt roligt. Jag var inte så förväntansfull som jag brukar inför lopp men tänkte att det skulle bli ett bra pass och framförallt bra för jag skulle passa på att våga springa i det tempo jag vill springa 5000 meter på för att persa. På ca 11 minuter skulle plågan vara klar och det är ju ingenting.

Det blev en längre ganska oseriös uppvärmning på 50 min, med oseriös menar jag att jag inte körde några fartökningar innan utan bara lufsade på i långsamt tempo. Jag vet inte hur stor betydelse det har för min prestation för jag tycker inte att jag har svårt att få upp farten när väl starten går. På eftermiddagen hade jag hämtat ut min nya löparklocka från Polar och råkade ha en felaktig inställning vilket medförde att jag under själva loppet hade jag ingen “användning” för den. Loppet sprangs enbart på känsla och det visade sig att jag höll ett jämt 3:40 tempo vilket innebar en tid på under 11 min (10:59). Jag hade ingen spurt kvar men sackade inte heller efter de som var före mig. 3:40 tempo ska jag orka i 2 km till för att få en riktigt bra tid på 5 km och efter gårdagen är jag säker på att jag lyckas med det en bra dag. Just nu har jag ofta samma tempo i millopp som vid 5 km, min “bekvämlighetssnabbfart” och den behöver jag utmana.

För min del handlar mycket om att jag inte vågar ta ut mig ordentligt för att jag är rädd att behöva sänka farten för mycket i slutet. Det kräver mer träning 8inte bara fysisk utan lika mycket mentalt) vilket görs sig bäst i tävlingssammanhang då jag tar ut mig lite mer då. Toppen (min prestationstopp) är inte nådd och det gör löpningen så rolig.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons