Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategorierat

Inspiration och motivation till matlagning

I vanliga fall tillbringar jag många timmar i köket, jag gillar att prova nya maträtter och att baka nyttigare varianter. Under sommaren brukar dock inspirationen till att testa nya maträtter vara ganska låg. Jag vill vara ute så mycket som möjligt och inte stå i köket. Det stora undantaget är när vi börjar grillsäsongen, men det blir också lätt samma sak efter ett tag. När det inte är sommarlov behöver jag bara bry mig om middagen då jag kan äta på mitt jobb, så nu är det både lunch och middag att tänka på.

Den här veckan när det bara är 3-åringen (som äter varannan dag) och jag känner jag ännu mindre motivation. Egentligen borde jag fortsätta med den goda vanan med veckomenyer men av någon anledning blir det inte så.

En åtgärd jag tar till för att minimera tiden köket är att göra en stor sallad som räcker till flera måltider. Genom att tillsätta lite quinoa eller matgryn så behöver man inte laga mycket annat än en proteinkälla. Dessutom gör jag mycket tsatsiki som passar till mycket av den sommarmat vi ofta äter.

Jag lagar flera rätter på en gång och försöker laga stora mängder mat. Och ibland funkar matiga mackor bra till middag eller lunch, med t ex ägg, keso, avokado och varmrökt lax är det en utmärkt måltid så  länge även brödet är grovt.

Ugnspannkaka är typisk sommarmat för mig då den passar bra på utflykter och kan ätas kall. Här har jag rensat kylen och tillsatt lite olika saker i smeten som rödbetsjuice, rivna morötter och havremjölk.

Tips på annan utflyktsmat har du här.

IMG_6067

Ugnspannkaka (en långpanna)

3 dl vetemjöl (eller byt mot lite grövre)
0,5 tsk salt
8 dl mjölk
6 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk matfett

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda mjöl, salt och vanilj i en bunke. Vispa i mjölken och sist äggen så det blir en jämn smet.
3. Smörj en långpanna, häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 20 min eller tills pannkakan stelnat och fått fin färg.
Det blir gärna korv när det ska gå undan. För att göra måltiden lite festligare gjorde jag en fetaost/melon/ruccolasallad med lime och mynta.

IMG_6069

IMG_6065

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons