Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Tips

Välja foam roller

Jag rullar ofta min stela bröstrygg och säte på en foam roller. Det känns som jag är smått beroende av att mangla musklerna…

En foam roller är ett rör gjort av tätt packat skummaterial som är konstruerat så att det inte förlorar sin form, det finns även ihåliga varianter. Ytan kan antingen vara slät eller räfflad i olika former. Rullen är antingen runt 30 cm lång eller 60 cm lång och kan vara olika hård beroende på tillverkare. Andra namn på foam roller kan vara pilatesrulle, stabilitetsrulle eller fattigmansmassage.

Den senaste tiden har jag fått frågan vilken foam roller man ska välja och min erfarenhet är att det beror på vad du ska använda den till och hur känslig du är. Är det balansträning/coreträning och du är ovan kan det vara bra att börja med en som har slät yta. Du kan t ex ligga på rygg på den (längsgående med ryggraden och lyfta ett ben i taget).

Ska du ha den som fattigmansmassage och är ovan/känslig rekommenderar jag också en slät och mjukare rulle, framförallt om du tänkt massera utsida lår. När jag började rulla var jag mycket känsligare än vad jag är nu. Efter några år har jag härdats och föredrar en räfflad för att komma åt triggerpunkter och på så sätt stimulera blodgenomströmningen. De räfflade jag testat har en hög densitet (de är hårda) och tack vare röret så kommer den hålla formen bättre vilket passar dig som tänkt använda röret ofta. Jag vill dock ha en slät när det handlar om att mjuka upp utsidan av låret, då är det “lagom smärtsamt” med en slät. De längre varianterna passar bra om du ska ta båda benen samtidigt, då sparar du lite tid. Vet dock inte om det finns långa räfflade men enligt Casall är det inte omöjligt att det kommer en på sikt.

Vid användning lägger du din kroppstyngd på rullen för att mangla dina muskler. Rullen fungerar som en kavel. Vid extra stela områden upprätthåller du trycket i cirka 30-60 sekunder för bästa effekt. Användning av foam roller ska aldrig vara så smärtsamt att du inte kan slappna av under din självbehandling.

Jag använder framförallt foam rollern för att påskynda återhämtningen efter träning och hoppas att den ska lindra min träningsvärk, det är inte helst klarlagt hur mycket självmassagen påverkar träningsvärk men jag tycker att det hjälper mig.

IMG_2928 IMG_2930 IMG_2931 IMG_2932

Till sätet föredrar jag en räfflad då det är en muskel som kan vara svår att komma åt.

IMG_2933

Knak och brak, stelare bröstrygg får man leta efter.Här föredrar jag numera också en räfflad, är mer härdad idag.IMG_2934

En lång variant gör det lättare att hålla sig kvar på rullen. Svårratt få plats med två ben samtidigt på en kortare variant.

IMG_2935

Värsta tänkbara rullningen. Här är jag nöjd att köra med en slät rulle. För att minska trycket kan du sätta i det övre benet i golvet.

Annons

4 kommentarer

  1. Hej!

    Jag undrar om du har någon favorit, vi har ju alla tyvärr inte möjlighet att skaffa allihop i ditt inlägg 😉
    Sedan kanske du har någon bra länk till ett nybörjarpass – det hade ju varit fantastiskt att bli av med i alla fall delar av träningsvärken…

Lämna en kommentar

Annons
Annons