Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Tips

Att hjälpa överviktiga personer

I maj har jag i två års tid jobbat som dietist och PT för Nutrilett. Nutrilett jobbar mycket med att förändra ryktet de har, att deras produkter gör att människor går ned fort i vikt men sedan går upp alla kg igen, och ofta ännu mer. Ett led i förändringsarbetet var att anställa mig, en leg dietist som jobbar efter de svenska näringsrekommendationerna. I den slutna facebookgruppen ingår över 1100 medlemmar. Och jag märker tydligt att min kompetens behövs, att heja på någon som har det riktigt tufft i sin VLCD (very low calori diet) kan alla göra (och det gör verkligen gruppens medlemmar), men att sedan hjälpa personen vidare, efter 3 veckor VLCD är ett helt annat jobb. De flesta överviktiga har inga hälsosamma vanor att falla tillbaka på efter 2-3 veckor shakediet, det kan vara mycket enklare att bara ta sina 5-6 shakes om dagen och inte tänka så mycket på de val som behöver göras. För det är inte enkelt att äta balanserat idag med alla val/myter/expertuttalanaden. Många är rädda för att börja äta normalkost igen och där har en dietist och hälsopedagog en viktig roll. VLCD är ingen livsstil, vi behöver äta riktig mat och röra på oss.

VLCD är ett snabbt och temporärt viktminskningssätt som passar många med stor övervikt. Medlemmarna går ofta ner flera kg första veckan, det är en hel del vätska men känslan av att känna sig lättare har också betydelse. Att snabbt få resultat ger en kick som motiverar.

Jag imponeras dagligen av medlemmarna som både delar med sig av sina framgångar och motgångar. Det är en så fin och tillåtande stämning i gruppen. Behöver du gå ned i vikt och tror att VLCD är ett sätt för dig kan jag varmt rekommendera den slutna viktminskningsgruppen. Det är gratis och du behöver inte heller ha VLCD som din diet. Många väljer långsammare alternativ till viktnedgång då de vill träna samtidigt och/eller äta måltider tillsammans med andra i familjen. Vi har också många tävlingar och utmaningar. Dessutom lägger jag ut övningstips på hemmaträningsövningar. Här kan du läsa mer om gruppen

Foto taget i samband med lanseringen av mig som PT och dietist för Nutrilett. Fotograf: Joakim Folke

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons