Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Löpning

På löplabbets testcenter MX PRO test

För ett tag sedan var jag på Löplabbets testcenter i Stockholm för att få feedback på min löpteknik. Jag vet sedan tidigare att jag sätter i hälen först, något jag jobbar med aktivt (när jag kommer ihåg det).

Efter att jag svarat på en del frågor om bl a min träningsbakgrund, träningsfrekvens och skadehistorik fick jag springa i två olika hastigheter i ca 5 min.

Den första bilden visar på att jag har en ganska energibesparande löpteknik. Jag skulle få ett bättre steg om jag lyfte på knäna och ökade kicken mer. Fast att jag sätter i hälen först är mitt steg inte så bromsande ändå. Det beror bl a på att jag tar korta steg och därmed lättare kan sätta ned foten under höften. Det bästa med min löpteknik är att jag lutar mig lätt framåt, något jag tränat på sedan mina tidigare löpanalyser. Min löpstil är relativt skonsam men ojämna (vänster sida får grönt ljus, höger sida gult ljus)

 

Tidigare har jag fått höra att jag springer tätt med benen, det gjorde jag inte vid detta test.

När vi ökade farten till 15 km/h blev min löpekonomi bättre och belastningen på lederna större (vilket inte är så konstigt att det blir större belastning). Jag började även svanka mer vilket förvånade mig, det är något jag är medveten om att jag gör vid trötthet.

 

Jag fick rådet att träna min löpskolning i backe, då kommer jag automatiskt lyfta knäna och jag kommer att ha svårt att sätta i hälen först vid fotisättningen. Eftersom jag belastar kroppen rätt ojämnt ska jag fortsätta med styrketräning (ensides/enbens).

Det var lärorikt att göra en löpanalys och perfekt att få med sig tips på hur jag kan göra för att förbättra mitt löpsteg.

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons