Löpning

3 intervallpass på löpbandet

Jag har ändrat inställning till löpband. Att springa på löpband har tidigare varit något tråkigt och oinspirerande. Men sedan jag köpte mitt för snart ett år sedan har jag insett ur viktigt mitt träningsmaskinen varit. Under sommaren har jag varit själv med barnen mycket och eftersom de är för små att lämnas själva har jag kunnat sticka ned i källaren när de somnat eller innan de vaknat. Men jag har även nu, under den mörka årstiden, lättare kunnat motivera mig att köra kvällsintervaller på löpband istället för att gå ut i mörkret. Eftersom jag inte behöver transportera mig så är jag ofta klar inom 45 min vilket är ett stor fördel.

Ett återkommande pass jag kör är 1 minuters intervaller. Jag värmer upp i ca 10 minuter och därefter springer jag 1 min i hög fart och vilar genom lätt jogg i 30 sek. Jag löser fartsänkningen genom att jag ställer mig vid sidan av bandet och sänker hastigheten och när farten är korrekt så hoppar jag på igen. Igår blev det 20 st i 3:45 tempo. Tufft för mig och jag var tvungen att dela upp passet i två delar. 10 är minimun och allt utöver är en bonus. Då blir det lättare att motivera sig att fortsätta.

Förra veckan testade jag att springa progressivt, efter 10 minuters uppvärmning ökade jag var 5:e minut farten med 0,5. ibland väljer jag även att “backa” genom att sänka farten med 0,5 var 5:e minut. Bra för motivationen att veta att jag snart kan minska farten. Det är ett bra pass om jag vill springa lite längre för mentalt delar jag upp passet i mindre delar och fokuserar inte på den sammanlagda tiden.

Ett tredje pass och kanske mitt absoluta favoritpass eftersom jag på kort tid blir riktigt slut. Tabata. Efter 10 minuters uppvärmning springer jag allt jag har i 20 sek och vilar sedan i 10 sek (står vid sidan av löpmattan) det upprepar jag i sammanlagt 8 intervaller vilket är en tabata. Sedan lufsar jag en minut innan jag kör nästa tabataintervall. Här går det att springa riktigt fort eftersom det “bara” är 20 sek. Jag springer minst 4 tabatas (olika hur lång tid jag behöver vila mellan varje tafatta men ofta 1-2  minuter)- Passet är klart fort och självförtroendet på topp!
img_9789Jag springer alltid med 1% lutning och väljer att successivt öka farten i min uppvärmning. I slutet av passet varvar jag ned i minst 5 minuter.


Du kanske också gillar

Inga Kommentarer

Lämna en kommentar