Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
LöpningOkategorieratTips

Motion Metrix, Löpanalys i 3D

I onsdags var jag på Idrottslabbet i Linköping och gjorde en MotionMetrix© löpanalys. Analysen bygger på biomekaniska beräkningar och verkliga testresultat från över 600 elitlöpare. Vi tittade i första hand på min löpekonomi vilket är enkelt uttryckt hur mycket det kostar att flytta min kropp framåt. Med en bra löpekonomi kan jag kapa flera minuter på ett maraton och även springa med en mycket lägre skaderisk. Förutom att analysera min löpekonomin fick jag även en belastnings­analys och fick då veta om belastningen på mina knä- eller höftleder ligger på en skadlig nivå. Dessutom kunde jag få reda på vilka utmärkande drag i mitt löpsteg som kan vara orsaken. I mitt fall skulle den största orsaken till skador vara min hälisättning och att jag belastar höger- och vänster ben olika. Att jag sätter i hälen och bromsar visste jag sedan innan men att jag springer så ojämnt mellan sidorna hade jag ingen aning om.

img_0005

Med hjälp av två kameror skapades en tredimensionell bild av min löpstil. Programmet analyserar min löpekonomi genom att titta på en mängd olika faktorer, några av dessa är:

  • Fotisättning
  • Kroppshållning
  • Stegfrekvens
  • Steglängd
  • Kontakttid
  • Överkroppens lutning
  • Vertikal förflyttning
  • Avstånd mellan viktcentrum och fotisättning
  • Inbromsning
  • Vertikal kraft
  • Sidledsförflyttning

Efter uppvärmning fick jag springa i mitt miltävlingstempo i ca 1 minut, inte många sekunder därefter fick jag mitt resultat och en analysgenomgång av kunnige Fredrik Wandus. Sammanlagt sprang jag knappt 4 x 1 min och efter varje gång tittade vi på en dataanimerad bild av mig och jämförde med det optimala löpsteget som kräver minsta möjliga energi i hög hastighet. Efter stegvisa korregeringar förbättrade jag min löpteknik markant.

Ovan syns mitt resultat, från omgång ett i mörkblå, då jag sprang som jag brukade och i ljusblå från sista omgången efter att vi gått igenom vilka faktorer jag bör utveckla för en bättre löpekonomi (jag fick även se en video på min löpstil från första och sista omgången som du kan se på instagram).

Efter första omgången (mörkblå/lila text) fick jag veta att min löpekonomi var helt ok, på “B” nivå men att jag genom att bredda benen, luta mig lite mer framåt, sätta ner foten mer under kroppen samt undvika hälisättning skulle kunna få ett bättre resultat. Dessutom sprang jag med för hög hastighet vilket inte är så vanligt för en hälisättare. Det kändes som om det var ganska många faktorer som inte var bra men jag hade en kort kontakttid och slösade inte mycket kraft i sidled.

Jag fick en mängd annan information som du ser nedan och där syns det tydligt att jag springer ojämnt mellan sidorna samt med benen väldigt tätt.

es_80_20161012t102923_15kph_bes_80_20161012t104435_15kph_c

Efter en timme var vi klara och jag känner mig riktigt motiverad inför kommande säsong. Det var jättejobbigt att springa mer på tå för att jag då använder andra muskler och jag är ovan att springa med ett “spetsigare” löpsteg. Men med träning (mycket träning) vet jag att den tuffare löpstilen på sikt kommer bli mindre jobbig eftersom jag hamnade mycket högre på löpekonomiskalan, nästan på topp. Och den vetskapen motiverar mig till att träna om.

Jag kan verkligen rekommendera dig som löptränar mycket att göra en löpanalys på Idrottslabbet, det kommer att ge dig goda redskap för att utvecklas mer. Här kan du läsa mer om MotionMetrix.

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons