Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Styrketräning

Knäböjsutmaning

Idag var första dagen utan träningsvärk efter lördagens knäböjsträningen med VM medaljören. Jag blev så inspirerad av workshopen och alla starka kvinnor så jag beslöt mig för att se om jag på 6 veckor kan bli starkare. Just nu är mitt repetitionsmaximum, alltså den vikt jag kan lyfta en gång. (1 RM) ca 50 kg.  Målet är att klara 55 kg vilket är vad jag väger.

Jag kommer att köra efter det här upplägget vilket innebär 3 knäböjspass i veckan. Eftersom det är tung styrketräng som krävs kan jag inte köra mina vanliga hemmaträningspass och därför är planen: Ett styrkepass på jobbets gym och ett pass på mitt gym, Nordic Wellness. Det tredje träningstillfället blir efter mitt RPM pass på torsdagsmorgnar.

Under de här 6 veckorna kommer jag att ta det lugnt med löpningen och mestadels mängdträna. Ett kort intervallpass i veckan på löpband kommer dock krydda till löpträningen.

MyCollage

Det har blivit en hel del knäböj under mina år, men jag har aldrig tränat dem tungt och med få repetitioner. Från övre raden vänster: Gravid med Estrid för 3 år sedan, då tränade jag mycket på gym och gärna i maskiner. Nästa bild visar på min favoritstyrketräning dvs utomhus i varmt väder. Högst upp till höger tipsar jag på hur du kan förbättra tekniken om dina knän har tendens att falla inåt, genom gummibandet måste du aktivt pressa ut knäna för att inte tappa spänningen i gummibandet.

Rad 2 till vänster, Einar som numera är 5 år är min vikt vid knäböjsträningen, nästa bild i mitten visar på en annan plats där många av mina knäböj skett, på lekplatsen. Sista bilden på samma rad visar på att en stol kan vara till hjälp om man är osäker på hur en knäböj ska utföras. Gör du enbensknäböj kan det vara skönt att veta att om det blir för tungt är det bara att sätta sig ner.

Längst ned till vänster gör jag en knäböj med vikt över huvudet, ett bra sätt att få med mer core i övningen. Nästa bild, med skurmoppen visar på ett annat hjälpmedel vid knäböjsträningen genom att ha kontakt med skurmoppen säte och skulderblad. Sista bilden till höger är en annan favoritövning med pilatesbollen i ryggen blir knänöjen riktigt jobbiga, med eller utan vikter i händerna.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons