Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KostLöpning

Taku Taku och Topploppet

Igår var jag i Stockholm över dagen för ett långpass med fartökningar. Passet började med en jogg på 3 km från tågstationen till Hagaparken. Efter att jag hämtat upp två nummerlappar värmde jag upp 1 km innan jag sprang Topploppet 10 km. Det gick helt ok och jag sprang precis under 40 min på den kuperade, två varvsbanan. Jag tror nog att faktumet att jag inte skulle vara klar med min tävlingsdag efter målgång påverkade min vilja till att försöka hänga på Frida som sprang om mig efter halva loppet. Jag kom på 3:e plats och i år hann jag vara med vid prisutdelningen innan det var dags att springa nästa lopp på bara 5 km. Det kändes faktiskt som bara 5 km eftersom jag ju sprungit exakt samma bana två gånger innan. Benen var riktigt tunga vid det andra loppet men jag lyckades ändå hålla nästan samma tempo som vid föregående lopp. Den är gången orkade jag springa om andra dam och fick återigen äran att gå upp på prispallen. Men träningsdagen var inte klar där, utan nu hade jag ca 4 km nedjogg till min syster och en välbehövlig dusch för nästa händelse krävde människokläder. Vi åkte till Söder och Mariatorget där Paradiset och restaurang Taku Taku låg. Sveriges första veganska fast food-kedja (finns även i Sickla köpcentrum och på Östermalm). Taku-Taku erbjuder slow cooked fast food med enbart vegansk råvaror, något som jag var väldigt nyfiken på då jag själv har svårt att komma på spännande veganska recept. Bakom koncept, recept och upplägg står  den kände kocken Sebastian Schauermann som utvecklade sitt veganska koncept på festivaler runt om i Sverige förra sommaren. Sebastian berättade att majoriteten av gästerna är ickeveganer som precis som jag är nyfikna på vad vegansk snabbmat innebär.

Men att säga att Taku-Taku är snabbmat är egentligen inte hela sanningen, det går snabbt att få maten vid beställning men egentligen är den slow cooked på en restaurang (förutom de grönsaker och tillbehör som lätt kan tillbeddas på plats). De rätter vi fick smaka var riktigt goda och förutom de spännande smakerna som inspirerats från flera olika nationer fanns det även en variation i textur, jag gillar när det är olika tuggmotstånd i mat, då känns rätten mer komplett.Sötpotatispommes, grönsaker i mängder och goda smakrika såser, den picklade rödlöken är pricken över i:et!

Rätterna serveras i bowles eller ångade yum buns, mjuka tacoskal eller stora krispiga salladsblad. Alla kan fyllas med fyra olika välsmakande röror skapade utifrån råvaror som kikärtor, kål, linser, shiitake, blomkål och aubergin.

Nytt för mig var ”pulled oats”, en fyllning som här kallas bulgogi. Den påminner om kött men är ett havreprotein

Färska tortillas bakas dagligen av en bagare  Vegansk kokosglass med pannkakor och bär!

Taku Taku satsar i första hand på Mälardalen för våra kommande restauranger men har som ambition att finnas över hela landet under de kommande två åren, berättar Sebastian Schauermann, jag hoppas att Norrköping får ett eget Taku Taku, för maten var riktigt god, näringsrik, vacker att se på och prisvärd!

Gillar valmöjligheten att kombinera sin egna favorit.

 

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons