Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Löpning

Löpteknikstips

Här kommer några grundläggande tips för en lite lättare löpning!

In med hakan, “upp” eller rättare sagt fram med blicken och slappna av i kroppen. Tänk att du har ett snöre från hjässan som drar dig uppåt. Stolt hållning utan att överdriva dvs att du bröstar upp dig för mycket.

Armarna pendlar rakt framåt och bakåt (armbågar i 90 graders vinkel) och hjälper dig framåt. Axlarna är avslappnade, tänk att avstånd mellan öron och axlar är så långt som möjligt.

Skulle du ha en hästsvans så ska den inte gunga från sida till sida, om den gör det går onödig kraft åt sidorna.

Håll i hop tumme och pekfinger i meditationspose eller tänk att du har ett ägg i vardera handen, då håller du händerna avslappnande och undviker spänningar i axlarna. Tänk på att slappna av i käkarna, vi vill inte slösa energi på att bita ihop.

Fram lätt med höften (tänk att någon vill nypa dig i rumpan, vilket du inte vill) det är för att undvika en ”sittande” löpstil.

Luta kroppen lätt framåt från fotleden (tänk segway).

Högre knälyft och kortare steg gör det lättare att sätta i foten under kroppen. De allra flesta tar för stora steg och om foten hamnar långt framför kroppens tyngdpunkt kommer kraften framåt att bromsas i varje steg. Dessutom blir lägger du stor belastning på kroppen och på sikt kan det resultera i belastningsskador.

Benet ska redan vara på väg bakåt när foten träffar marken. Skjut ifrån och undvik att rulla på foten med hälisättning.

Tänk korta lätta steg.

I uppförsbacke: tänk extra mycket på att skjuta fram höften och korta steget (samt högre knälyft). Jobba med armarna lite extra.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons