Elminas löparblogg
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
KostTips

Mellanmål och träning

De här dagarna då jag var själv med barnen inser jag hur viktiga mellanmålen är för mina barn. Det blir en hel del måltider barnen startar sin dag redan vid 6 på morgonen. Om mellanmålen är lika viktiga för vuxna beror på, jag själv tycker att de är viktiga då jag är en högenergiförbrukare som ofta känner hunger. Jag har ganska svårt att begränsa mina mellanmål så hade jag inte tränat så mycket som jag göra skulle jag troligtvis lätt få i mig mer energi än vad jag behöver.

IMG_3339
För att kunna få ut så mycket som möjligt av träningen gäller det att närings- och energitajma kosten inför träningspassen. Ett kolhydrat- och proteinrikt mellanmål 1-2 timmar innan passet gör att du orkar ge mer på träningen vare sig det gäller styrka eller löpning.

Vi är ofta bra på att se till att barnen får i sig mellanmål men många gånger glömmer vi bort oss själva, fast att mellanmålen är minst lika viktiga för oss, framförallt om du vill prestera på träningen. Har du tränat ett hårt pass kan du även påskynda återhämtningen genom att äta ett mellanmål efteråt, du behöver inte köpa dyra proteinpulver eller snyggt förpackade proteinbars, vanlig mat räcker för de allra flesta. Mellanmålen förebygger att vi blir sötsugna och äter mer än vad vi behöver till huvudmåltiderna. Om du ofta blir sötsugen på kvällen kan det bero på att du slarvat med mellanmålen tidigare under dagen.

Har du ett stillasittande jobb räcker det med en frukt tillsammans med ett ägg, eller en knäckemacka med pålägg innan och efter träning, är du lågenergiförbrukare behöver inte mellanmål vara större än så.

Är du däremot en person som rör på dig mycket kan ett mellanmål vara ett grovt bröd med matigt pålägg som keso, ägg, hummus eller makrill i tomatsås. För att du ska få i dig fler grönsaker i din dagliga kost kan du även lägga till grönsaker som avokado, paprikaskivor eller sallad. Varför inte testa att blanda i bladspenat i din smoothie?

Planera in dina mellanmål precis som huvudmåltider, var förberedd och ha bra livsmedel i kylskåp/skafferi då de färdiga mellanmålen i butiker ofta innehåller mycket socker.

Andra tips på mellanmål kan du hitta här.

Annons

Lämna en kommentar

Annons
Annons